fbpx
Ce este Web Design-ul?

Ce este Web Design-ul?

Prin Web Design intelegem procesul de creare a unui site web, incluzand atat structura site-ului, cat si design-ul grafic. Desi pare a fi o explicatie simpla, raspunsul la intrebarea “Ce inseamna web design?” este mult mai amplu. Pe scurt, un web design-er se foloseste de mai multe tool-uri, cu ajutorul carora va crea un site web relevant pentru brand-ul companiei. Web Design-erul va tine cont de factorii estetici pentru realizarea unui site web atragator si usor de utilizat. Insa, chiar daca design-ul website-ului va fi unul nemaipomenit, tineti cont de faptul ca pentru a functiona aveti nevoie de un web host(gazduire web) bun. Pana nu cu mult timp in urma, web design-ul se folosea pentru a crea site-uri web pentru browser-e accesate de pe desktop. In ultimii ani, insa, web designerii s-au axat, din ce in ce mai mult, pe realizarea de site-uri web pentru dispozitivele mobile. Atat clientii, cat si cei care doresc sa invete sa creeze un site web, trebuie sa inteleaga ce inseamna web design. In acest moment, internetul a devenit cea mai utilizata sursa de informatie, iar web designerii buni sunt din ce in ce mai cautati.

Ce inseamna “Web Design”?

Web designul se refera in mare parte la partea vizuala a site-ului web. Pe langa aceast lucru, designerul se ocupa si de crearea imaginilor grafice cu care utilizatorul site-ului interactioneaza. 

1. Ce este Web Design-ul?

 
Web Design-ul se refera la totalitatea pasilor de realizare a partii esteticii unui web site dar si la utilizabilitatea acestuia. Partea estetica a site-ului web cuprinde mai multe elemente: de la asezarea in pagina si schemele de culori utilizate, pana la tot ce tine de User Experience (UX) si User Interface (UI).

Web design-ul include mai multe elemente:

  • Aspect (Layout)
  • Imagini
  • Schema de culori
  • Lizibitate
  • Asezare in pagina
  • Continut
  • Tipografie
  • Navigare
  • Adaptare

Un web design de calitate implica un aspect simplu si un site web usor de folosit de catre vizitatori. Este necesar ca website-ul sa fie responsive – elementele de design se vor modifica automat, in functie dimensiunea dispozitivului(desktop, tableta, telefon).

2. Ce este un Web Designer?

Am explicat notiunea de Web Design. Persoana care are toate cunostintele legate de realizarea esteticii unui site web se numeste Web Design-er. Cu ce se ocupa un Web Designer?

Un Web Design-er profesionist va stabili obiectivele impreuna cu clientul pentru a putea aplica toate cunostintele sale in procesul de creare a site-ului web. Acesta va pune accent pe interesele companiei pentru a crea imaginea vizuala dorita si pentru a organiza continutul site-ului.

Pe scurt, un web designer se ocupa de tot ce tine de imaginea vizuala a companiei, aplicand toate cunostintele pe care le detine pentru realizarea de site-uri relevante si atragatoare.

  • Web designerii se pot specializa pe 3 profile:
  • User Experience Designer (UX),
  • User Interface Designer (UI) sau Visual Designer.

3. Elementele Web Design-ului

Mai jos avem cele mai importante elemente ale Web Design-ului de:

  • Aspectul (Layout)
  • Imaginile
  • Schema de culori
  • Lizibitatea si Continutul
  • Tipografia
  • Navigarea
  • Adaptarea

Fiecare element mentionat in aceasta lista are o importanta unica si esentiala  in web design. Profesionistii Web Design-ului se vor folosi de elementele enumerate mai sus pentru rezultatul final. Pentru a intelege mai bine ce este web design-ul, acestea sunt rolulurile fiecarui element:

Aspectul

Aspectul paginii este cea mai importanta parte a procesului de design web. Acesta este “impactul vizual” . Designer-ul trebuie sa creeze o pagina intuitiva, accesibila si placuta pentru utilizator. Aspectul trebuie sa ruleze si sa se adapteze pe orice dispozitiv, sau dimensiune a ecranului pentru o experienta placuta.

Imaginile

Uneori, textul nu este suficient. De aceea, imaginile, fie grafice, ilustratii sau fotografii sunt foarte importante pentru experienta utilizatorului. Designerul poate folosi imagini care impreuna reusesc sa redea aspectul placut al site-ului.

Schema de culori

Schema de culori va fi aleasa de catre Web Designer, in stransa legatura cu obiectivele brandului si companiei pe care o va reprezenta. Designerul va alege o culoare dominanta, alaturi de care va folosi si altele. Astfel, va crea o paleta. Tot designul web al site-ului va tine cont de aceasta schema de culori.

Lizibilitate si Continut

Lizibilitatea este extrem importanta in ceea ce priveste imaginea finala a unui site web. Utilizatorii petrec foarte putin timp citind textul afisat pe pagina deschisa. De aceea, este important ca acesta sa fie usor de parcurs, iar informatiile usor de gasit.

Font-ul si Stil-ul

Stilul si formatul textului scris trebuie sa reflecte continutul site-ului web. Textul trebuie sa fie usor de citit si atractiv pentru utilizator.

Navigarea

Elementele de navigare sunt absolut necesare deoarece permit utilizatorului sa parcurga, cu usurinta, paginile unui site web. Designerul le poate integra in antetul, subsolul sau corpul site-ului.

Adaptarea

Orice site web trebuie sa fie responsive. Ce inseamna acest lucru? Designer-ul web trebuie sa integreze elemente care se vor modifica in functie de dimensiunea ecranului utilizatorului. Este foarte important pentru o experienta placuta.

5. De ce este web designul atat de important? 

Parcurgand acest articol, ai inteles ce inseamna web design -ul. De ce este foarte important? De ce avem nevoie de web designeri profesionisti si care este legatura acestora cu web developmentul? Web designul este foarte important deoarece internetul este cea mai accesata sursa de informatii, iar utilizatorii trebuie sa aiba o experienta placuta atunci cand navigheaza pe un site web. Competitia este din ce in ce mai mare in orice domeniu. In timp s-a concluzionat faptul ca un aspect placut si un site usor de parcurs are sanse mult mai mari de a atrage noi utilizatori. Nu este vorba doar de atragerea utilizatorilor, dar si de experienta acestora atunci cand au nevoie de o informatie sau un serviciu. Cu ajutorul web designului, clientii gasesc mult mai repede ceea ce au nevoie. Nu putem spune acelasi lucru si despre site-urile care nu ofera o experienta placuta utilizatorului. Un designer care nu are toate cunostintele necesare, va crea site-uri prea incarcate, greu de urmarit, sau, din contra, cu informatii insuficiente. Este important sa accesam pagini cu o paleta de culori placuta, un stil relevant si un aspect usor de urmarit. Pentru a se putea concentra pe task-urile sale, un web designer are nevoie de o colaborare cu un web developer profesionist. Astfel, clientul va primi un proiect realizat in concordanta cu nevoile si obiectivele sale.

In concluzie, ce inseamna web design-ul? 

Web design-ul reprezinta utilizarea mai multor elemente, care, cumulate, vor duce la realizarea imaginii vizuale si a utilizabilitatii site-ului web. Aspectul unei pagini este esential pentru experienta utilizatorului. Un web designer se va folosi de imagini, texte, si alte elemente de estetica pentru rezultatul final.
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Call Now Button